Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Premies voor laadpalen: alles wat je moet weten over subsidies en fiscale voordelen

 

Heb je moeite om door de bomen het bos nog te zien als het aankomt op premies voor laadpalen? Met de groei van elektrische wagens wordt het fiscaal steeds aantrekkelijker om een eigen laadpaal te installeren.

Dit artikel neemt je stap voor stap mee door het doolhof van subsidies en fiscale voordelen die jouw investering een stuk lichter kunnen maken. Ontdek hoe jij ook kunt besparen!

Samenvatting

 • Bedrijven krijgen tot 100% belastingaftrek voor laadpalen tot en met 2029.
 • Particulieren kunnen 15% belastingvermindering krijgen voor een thuislaadpaal.
 • Voor publieke laadpalen voor ondernemingen is er tot 31 augustus 2024 een fiscale aftrek van 150% beschikbaar.
 • Subsidies aanvragen kan via MyMinFin met de juiste documenten.

Premies voor particulieren: Wat houdt het in?

Voor particulieren zijn er verschillende premies beschikbaar voor de aankoop en installatie van een laadpaal thuis. Deze subsidies bieden belastingvermindering en andere voordelen om de transitie naar elektrisch rijden te stimuleren.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de voorwaarden en voordelen om optimaal gebruik te maken van deze regelingen.

Belastingvermindering voor laadpalen bij u thuis

Je krijgt 15% belastingvermindering als je thuis een laadpaal installeert. Dit geldt voor de koop, plaatsing en de technische keuring. De kosten verminderen dus flink door deze fiscale steun.

Een laadpaal thuis zorgt voor veel gemak. Je kunt je elektrisch voertuig snel en makkelijk opladen. Met de subsidie maak je je huis klaar voor de toekomst. Vraag de vermindering aan via MyMinFin en geniet van het voordeel.

Voorwaarden voor particulieren

 • De laadpaal moet uitsluitend groene stroom gebruiken, verkregen via een groenestroomcontract of eigen hernieuwbare energiebronnen (of een mix van beide).
 • Het moet een “intelligente” laadpaal zijn, gekoppeld aan een energiebeheersysteem dat de laadtijd en het laadvermogen reguleert.

Subsidies voor laadpalen: Wat zijn de mogelijkheden voor ondernemingen?

Als onderneming zijn er verschillende mogelijkheden voor subsidies en belastingaftrek bij de installatie van laadpalen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de voorwaarden en voordelen die hiermee gepaard gaan.

Belastingaftrek voor ondernemingen

De kosten verbonden aan het plaatsen van laadpalen blijven tot en met het inkomstenjaar 2029 volledig fiscaal aftrekbaar, wat een volledige aftrek van 100% betekent. Vanaf het inkomstenjaar 2030 wordt de fiscale aftrek voor laadpalen echter beperkt tot 75%.

Tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 genieten ondernemingen (eenmanszaken en vennootschappen) die investeren in publiek toegankelijke intelligente laadstations van een verhoogde kostenaftrek. Voor nieuw aangeschafte laadpalen tussen 1 april 2023 en 31 augustus 2024 geldt een fiscale aftrek van 150%, wat duurzame investeringen extra stimuleert.

Voorwaarden en voordelen voor ondernemingen

Ondernemingen halen veel voordeel uit de verhoogde kostenaftrek voor laadstations. Elektrische auto’s opladen wordt voordeliger omdat je de elektriciteitskosten kunt aftrekken.

 • Laadpalen moeten slim zijn en groene stroom gebruiken. Een erkend keuringsorganisme moet alles goedkeuren. Dit maakt het aanschaffen van elektrische bedrijfswagens aantrekkelijker.
 • Wens je gebruik te maken van de verhoogde kostenaftrek? Dan moet de laadpaal publiek toegankelijk zijn, beschikbaar voor iedereen met een emissievrije wagen, met name tijdens of na kantooruren. Daarnaast dient de laadpaal intelligent te zijn, gekoppeld aan een energiebeheersysteem dat de laadtijd en het laadvermogen reguleert.

Er zijn subsidies en financiering beschikbaar om ondernemingen te helpen met de kosten. Voor elke geïnstalleerde laadpaal kunnen ondernemers rekenen op fiscale voordelen.

Bedrijven vinden meer informatie op de website van FOD Financiën of in de nieuwe Circulaire 2023/C/97.

Voorwaarden en aanvraagprocedure voor publieke laadpalen

 • Om in aanmerking te komen voor de belastingvoordelen voor publieke laadpalen, moeten ondernemingen voldoen aan specifieke voorwaarden en de juiste stappen volgen bij het aanvragen van subsidies en fiscale voordelen. Hier zijn de details:
 1. Zorg ervoor dat het geïnstalleerde laadstation vrij toegankelijk is voor publiek, en voldoe aan de vastgestelde laadtijd en laadvermogenvereisten.
 2. Voorzie een intelligent laadstation of een vast laadstation, afhankelijk van de specifieke eisen die gelden voor de subsidieaanvraag.
 3. Investeer vóór 31 augustus 2024 in het ontwikkelen van publieke laadinfrastructuur om in aanmerking te komen voor subsidies.
 4. Volg nauwgezet de aanvraagprocedure en zorg ervoor dat alle benodigde documentatie correct is ingevuld en ingediend binnen de gestelde termijnen.

Hoe vraag je de subsidie aan?

 1. Hoe vraag je de subsidie aan?
 • Neem contact op met een erkende installateur om te beginnen met het proces.
 • Verzamel alle benodigde documenten, waaronder facturen en bewijs van installatie.
 • Vul het juiste aanvraagformulier in via MyMinFin.
 • Verstuur de voltooide aanvraag en documenten naar de belastingdienst.
 • Wacht op bevestiging en voltooiing van het proces.

Blijf op de hoogte: Nieuwe ontwikkelingen en steunmaatregelen

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en steunmaatregelen op het gebied van laadpalen en subsidies. Zo blijf je op de hoogte van eventuele veranderingen in beleid en mogelijke nieuwe kansen om te profiteren van financiële voordelen voor laadpalen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de subsidies voor een laadpaal thuis vanaf 1 januari 2023?

Vanaf 1 januari 2023 kun je als eigenaar van elektrische voertuigen voor thuis een subsidie ontvangen, wat het investeren in een laadpunt aantrekkelijker maakt.

2. Hoeveel kan ik ontvangen per laadpaal en per belastingplichtige?

Je kunt tot 1.750 euro per laadpaal en per belastingplichtige krijgen, wat helpt de kosten te drukken wanneer je investeert in laadpalen voor elektrische wagens.

3. Is er een aftrekbaar voordeel bij de aankoop van een laadpaal?

Zeker, je kunt rekenen op een verhoogde kostenaftrek voor de aankoop van een laadpaal. Dit betekent meer besparing tijdens het belastbaar tijdperk.

4. Geldt de subsidie ook voor publieke laadpalen?

Ja, tot 31 augustus 2024 geldt de subsidie ook als je investeert in een publiek toegankelijk laadstation. Dat is goed nieuws voor wie elektrische voertuigen wil ondersteunen!

6. Wat is het maximale bedrag dat ik kan ontvangen?

Het maximale bedrag dat je kunt ontvangen is €8.000 per laadstation en per belastingplichtige, waardoor het nog interessanter wordt om te investeren in duurzame energiebronnen voor jouw wagens.

Leave a comment