...
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Klimaatverandering en de stijgende energiekosten maken het belangrijk dat we onze huizen efficiënter verwarmen. Een warmtepomp is een van de meest energie-efficiënte manieren om een huis te verwarmen en te koelen. Hier leer je alles over de warmtepomp.

Alltec Warmtepomp installateur Lennik

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een energiezuinige technologie die wordt gebruikt om energie te verplaatsen van de ene plek naar de andere. Het kan ook worden gebruikt als alternatief voor een verwarmingssysteem, of airconditioning. Warmtepompen zijn eenvoudig in het onderhoud en kunnen een lange tijd meegaan. Ze zijn bijzonder geschikt voor gezinnen met een groot energieverbruik en/of een hoge maandlast.

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

De technologie biedt een energie-efficiënte manier om ruimtes te verwarmen en koelen. Maar wat zijn de voordelen van het installeren van een warmtepomp? Hieronder staan ​​de belangrijkste voordelen opgesomd.

Extreem laag energieverbruik

Deze energiezuinige apparatuur maakt gebruik van een extreem laag energieverbruik om warmte af te geven en te verdampen. Vergeleken met een verwarmingssysteem op brandstof bespaart u 40% of meer op uw energierekening. Elektriciteit wordt namelijk alleen gebruikt om de compressor van de ketel aan te drijven, die bij hogere druk door warmteafgifte in de condensor naar een hogere temperatuur brengt.

Verminder uw impact op het milieu

Een warmtepomp is een zeer milieuvriendelijk alternatief voor brandstoftoestellen. Op vlak van CO2-uitstoot scoort dit toestel zeer hoog. Hij stoot tot 50% minder CO2 uit, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan traditionele ketels.

Door een warmtepomp te gebruiken, kunnen mensen hun ecologische voetafdruk verkleinen en toch het hele jaar door comfortabel in hun huis blijven.

Een warmtepomp is Zeer onderhoudsvriendelijk

Behalve dat het een efficiënte keuze is om uw huis het hele jaar door comfortabel te houden, is een van de grote voordelen van een warmtepomp dat ze zeer weinig onderhoud vergen.

Warmtepompen zijn ontworpen met eenvoudige mechanische componenten die vele jaren meegaan zonder veel onderhoud. De meeste zorg die nodig is, bestaat uit het regelmatig vervangen van de luchtfilters en het elke 2-3 jaar laten inspecteren van het systeem door een gekwalificeerde technicus. Dit zorgt voor optimale prestaties en voorkomt problemen als gevolg van gebrekkig onderhoud.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat energie van de ene plaats onttrekt en naar een andere overbrengt. Het werkt door de warmte uit een natuurlijke warmtebron zoals warmte uit de buitenlucht of grondwater over te dragen en naar binnen te pompen. Dit wordt de verwarmingsmodus genoemd. In de koelmodus wordt hetzelfde principe gebruikt, maar dan omgekeerd; warmte uit de woning wordt onttrokken en naar buiten afgevoerd om een lage temperatuur te bekomen in de woning.

Soorten Warmtepompen

De water-water-warmtepomp

Met een water-water warmtepomp kunt u uw woning verwarmen door gebruik te maken van de warmte in het grondwater. Het geothermische systeem is de meest efficiënte optie met het hoogste rendement, maar vereist een grote financiële investering.

Voor een goede werking van een water-water warmtepomp dienen er in uw woning twee putten te worden geboord, een pompput en een retourput (ook wel afvoerput genoemd). Deze putten dienen, afhankelijk van de bodemsamenstelling, minimaal 25 tot 150 meter diep te liggen. Het grondwater wordt uit de pompput gepompt en naar de verdamper van de warmtepomp geleid.

Grond-water warmtepomp

Warmte in de bodem van de aarde is afkomstig van zowel de zon als het magma dat zich diep in de aarde bevindt. We noemen het geothermische warmte. Als je een leidingnet in de grond legt, kan deze warmte vervolgens worden gebruikt om water in het leidingnet te verwarmen. Maar de temperatuur van het water is nog niet voldoende om de woning op te warmen. Hierdoor condenseert de pomp het water om de temperatuur te verhogen met behulp van een compressor, verdamper en condensor. Na het geleiden van de warmte naar de centrale verwarming wordt de warmte met behulp van de warmtewisselaar overgedragen aan de woning.

Lucht-lucht warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen brengen de warmte over naar de lucht in plaats van het water, waardoor ze een haalbare optie zijn voor compacte ruimtes die nog geen verwarmingssysteem hebben. Deze systemen zijn vergelijkbaar met airconditioningsystemen, alleen wordt de lucht verwarmd in plaats van gekoeld. Deze werking is vooral effectief als bijverwarming en in de zomer kunnen ze worden gebruikt als koelunits.

Lucht-water warmtepomp

De lucht/water-warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en geeft deze af aan het binnenwater, dat het water verwarmt. Het warme water kan gebruikt worden om ruimtes te verwarmen met lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming. Daarnaast kan ook kraanwater voor de keuken of badkamer worden verwarmd.

Warmtepomp combineren met vloerverwarming

Vloerverwarming is een type systeem dat een warmtepomp gebruikt om thermische energie van de grond naar uw huis over te brengen. Het systeem bestaat uit; onder de vloer geplaatste spoelen die natuurlijke warmte van de aarde absorberen en warme lucht door uw huis laten circuleren. Hybride warmtepompen combineren traditionele luchtbronsystemen met geothermische energie, waardoor u tot 70% op uw energierekening kunt besparen terwijl u een comfortabele temperatuur in huis behoudt. Geothermische warmtepompen zijn een geweldige optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een betaalbaar, milieuvriendelijk verwarmings- en koelsysteem. Deze systemen werken het hele jaar door om de ideale temperatuur in huis te behouden.

Kosten

Warmtepompen zijn een geweldige manier om uw huis te verwarmen en te koelen en de energiekosten te verlagen. Maar hoeveel kosten deze systemen en met welke factoren moet u rekening houden bij het evalueren van de prijs? We gaan dieper in op de kosten van warmtepompen, van installatieprijzen tot langetermijnbesparingen.

De initiële kosten voor het installeren van een warmtepomp kunnen variëren op basis van de grootte van uw huis en het type systeem dat u kiest. Elk type heeft zijn eigen bijbehorende installatiekosten, maar de lucht-water warmtepomp wordt vaak beschouwd als de meest betaalbare optie voor residentieel gebruik. Naast de basisinstallatiekosten kunnen andere variabelen van invloed zijn op uw totale kosten.

Soort warmtepomp Gemiddelde prijs incl. installatiekosten
Lucht-lucht warmtepomp (5 tot 6 kW) € 4.000 – € 8.000
Hybride warmtepomp (3 tot 6 kW) € 7.000 – € 11.000
Lucht-water warmtepomp (3 tot 10 kW) € 8.000 – € 11.000
Water-water warmtepomp (4 tot 12 kW) € 13.000 – € 17.000
Grond-water warmtepomp (4 tot 16 kW) € 23.000 – € 27.000

Conclusie

Onze conclusie kan worden samengevat in twee woorden: efficiëntie en besparingen. Een warmtepomp is een energiezuinige, kostenbesparende manier om uw huis of bedrijf warm te houden in de winter en koel in de zomer. Het werkt door warmte van de buitenlucht naar een gebouw over te brengen, of vice versa, afhankelijk van het seizoen. Warmtepompen zijn milieuvriendelijk omdat ze geen eigen bron van warmte of koeling produceren, maar eerder bestaande energie van het ene gebied naar het andere verplaatsen.

Warmtepompen worden steeds populairder vanwege hun vermogen om energiekosten te verlagen en toch voor comfortabele temperaturen in een kamer of gebouw te zorgen. Ze vereisen minimaal onderhoud in vergelijking met traditionele verwarmings- en koelsystemen, zodat u kunt genieten van besparingen op de lange termijn zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over onderhoudskosten.

Leave a comment